New £5m science centre under way!

Construction of our brand new £5m science centre is under way!

The three storey structure will provide 12 state-of-the-art laboratories and preparation rooms for biology, chemistry, physics and electronics together with classroom space, a café and large areas for private study.

WEB-Barton-Peveril-director-of-science-Nathan-Cheung-and-Amiri-construction-director-Neil-Cole-with-students-on-site-of-new-science-centreA brise soleil or solar shade – the design of which is inspired by molecular geometry – will deflect sunlight from the south-facing glass elevation, adding a quirky scientific focal point and helping to ensure that the structure’s green credentials display best practice in sustainable design and construction.

The science centre is the second major campus redevelopment project to be designed by HNW Architects and built by Fareham-based Amiri Construction.

Scheduled for completion by early autumn, it follows last summer’s opening of a £4.2m classroom block and media centre which is already reaping the benefits of green technology including solar photovoltaic roof panels and a rainwater harvesting system. Like its predecessor, the latest project is funded by a combination of the college’s capital reserves, planned borrowing and successful bids for government grants.

WEB-Barton-Peveril-science-centre_south-elevation-showing-brise-soleil-and-new-courtyard-areaPrincipal, Jonathan Prest, said: “Ongoing investment in first class teaching facilities underpins our commitment to preparing teenagers for higher education, apprenticeships and fulfilling careers in an increasingly scientific world.

“STEM subjects – science, technology, engineering and maths – are an important part of the local plan for generating wealth and opportunity and I’m sure that this new building will inspire even more young people to study these vital subjects in the future.”

Meanwhile, Amiri site manager Andrew McArthur and construction director Neil Cole did some teaching of their own when they invited director of science, Nathan Cheung and a group of science students to view drawings and learn more about the current phase of construction.

First year chemistry and physics student, Chas Singh, commented: “The new building looks cool. It’s really exciting to have new facilities and it certainly encourages people to come here.”